2019: Grenzen verleggen, op zoek naar nieuwe bronnen van leven

Wandelen met de Drie Koningen
– Grenzen verleggen, opzoek naar nieuwe bronnen van leven –

Zondag 6 januari 2019 vertrekt voor de 15e keer de jaarlijkse Driekoningenvoettocht. Deze al weer traditionele wandeltocht van ongeveer 16 km lang, trekt jaarlijks veel inwoners uit de parochie en omliggende streken. Dit jaar heeft de tocht een bijzonder tintje; we lopen naar Culemborg, de aangrenzende zuster parochie. Het lijkt het ons leuk om samen deze wandeling te maken van Houten naar Culemborg. Voor de inwendige mens wordt altijd goed gezorgd en de tocht levert voor velen verrassend gezellige gesprekken. Een beetje wandel ervaring is handig en goede wandelschoenen een must aangezien niet alleen de verharde weg de schoenzolen zal passeren.

Wandelschema/programma (bij benadering)

  •  9u30           Houten Loerikseweg. Eucharistieviering in het kader van Drie Koningen.
  • 10u30           Koffie na de viering als start voor de wandeling (sanitaire stop is handig)
  • 11u00           Start wandeling vanaf kerkplein Houten.
  • 12u45          Aankomst Schalkwijk, Jonkheer Ramweg 18; ontvangst met koffie.  Sanitaire stop.
  • 13u30          Vertrek richting Culemborg (en start voor wie hier aanhaakt)
  • 15u00         Verwachte aankomst in Culemborg Barbarakerk. Iets te eten en drinken wordt verzorgd.
  • 15u30         Lichtjesviering
  • 16u15         Vertrek bussen richting Schalkwijk en Houten

Let op!
Een deel van de tocht gaat langs weilanden en over enigszins modderige paadjes, dus het is een goed idee om goede, waterdichte schoenen aan te doen. Op enkele stukken zijn honden niet toegestaan; uw viervoeter zult u daarom helaas thuis moeten laten.

Vrienden van de Driekoningen
Ervaart ook u de driekoningenwandeling als een bijzondere tocht en wilt u uw verbondenheid laten blijken? Schrijf u dan bij het aanmelden direct in als vriend‑van‑de‑driekoningen. U steunt hiermee deze bijzondere wandeltocht en ontvangt na afloop dan tevens een mooi aandenken.

De tocht is gelopen, u kunt niet meer inschrijven.

Driekoningenvoettocht 2018: Erg Dankbaar Onderweg

Wat een succes was deze veertiende editie van de driekoningen-voettocht; niet in de laatste plaats vanwege het weer. Was het al weken achtereen donker en druilerig weer; op de zondag van Driekoningen waren de weergoden met ons. Mede daardoor werden er meer dan honderd deelnemers aan deze tocht geteld. Zij werden in de Nicolaas kerk in Odijk warm welkom geheten met koffie en een krentenbol. Vervolgens werden de wandelaars uitgenodigd in de kerkzaal waar ze een kort welkomstwoord te horen kregen en waar de drie koningen zich voorstelden. Zij legden in mooie woorden uit wat de betekenis van hun geschenken was. Andere mooie woorden werden gesproken door Wanda de Jong. Zij memoreerde mevrouw Annie de Wit -de Reuver uit Werkhoven die vanaf de eerste tocht meeliep. Zij was de dag voor de voettocht, waarvoor zij zich ook dit jaar had opgegeven, bij de bushalte overleden. Zij werd op die plek herdacht door het achterlaten van een kaars en bloemen. De drie koningen hebben samen met een aantal familieleden een gebed uitgesproken..Zo ging onze Annie toch in gedachte mee! Onder klokgelui zijn we “Dankbaar onderweg” gegaan.

De tocht voerde langs de Kromme Rijn en over een aantal klompenpaden.  Even voorbij kasteel Beverweerd werden de lopers behalve op een appel ook getrakteerd op de muziek van onze doedelzakspeler Lex Bulterman en zijn vrouw die hem met een handtrommel begeleidde. Een klein half uur daarna kwam de stoet aan bij de boerderij van de familie de Rooy aan de Kapelleweg  te Werkhoven. De boerenschuur was gezellig ingericht met grote platte wagen welke dienst deed als tafel, waarop schalen vol plakken kerstbrood en wafels uitgestald stonden en de strobalen dienden als zitmeubilair. Naast de koffie, thee en chocomel trakteerde Hans de wandelaars op allerlei soorten drinkyoghurt. Die royale traktatie bleek geen overbodige luxe, want het tweede deel van de route was redelijk zwaar. De ondergrond langs de Kromme Rijn was zompig en het pad langs het Amsterdam-Rijnkanaal lag er ook niet als een biljartlaken bij. Bovendien had de wind er vrij spel en voelde je goed dat het kouder was dan het er uitzag. Dit alles kon de pret niet drukken, want overal om me heen hoorde ik gezellig gebabbel over van alles en nog wat. Het thema “Dankbaar onderweg” kwam in die gesprekken al dan niet letterlijk tot uitdrukking.

Even voorbij de sluizen bij Wijk bij Duurstede werden er weer appels uitgedeeld en werd de route weer wat meer wandel-vriendelijk. De mooie buitenwijken en vooral de historische binnenstad brachten diverse oh’s en ah’s uit de monden van de wandelaars. Uiteindelijk was iedereen toch blij toen zij de heerlijk verwarmde Johannes de Doperkerk onder klokgelui binnengingen. Er was goed voor de inwendige mens gezorgd. Er waren broodjes al dan niet met een hamburger, tosti’s, koffie, thee en chocomel en dat alles met een vriendelijke glimlach uitgedeeld.

Voor aanvang van de lichtjesviering werden papiertjes uitgedeeld waarop men schrijven kon waarom je dankbaar bent met vrijwilligerswerk. Deze ontboezemingen werden tijdens de viering voorgelezen.

Na de viering werden de wandelaars naar de bussen geleid, die kosteloos ter beschikking waren gesteld door de firma Kassing. Daarmee werden ze naar het beginpunt van de wandeling gebracht om van daar uit naar huis te gaan; meestal dichtbij maar soms wat verder, zoals naar: Veenendaal, Wilnis, Delft, Arnhem, Baarn of Utrecht.
Zo zie je maar dat de populariteit van dit evenement tot over de grenzen van onze parochie reikt.

Dank aan al die vrijwilligers die dit evenement tot een geslaagd evenement maakten. Tot volgend jaar 6 januari en het derde lustrum..Schrijf het in uw agenda.

foto’s van de tocht

en nog meer foto’s

een reactie van de trommelaarster:

In deze tekst wil ik onder woorden brengen, hoe ik de Driekoningentocht ervaar.
Afgelopen keer was voor ons de derde keer dat Lex speelde op de doedelzak.
En……………….daardoor dat we  kennis maakten met het fenomeen “Driekoningentocht”.
De eerste en de laatste keer, was het mooi zonnig weer en koud.
En ervoer ik wat het me deed een groep gedisciplineerde wandelaars door het landschap te ‘voelen’’ en zien komen.
Het is voor mij volkomen duidelijk dat de groep die eraan komt, een missie vervult.
Het is imponerend een groep wandelaars te treffen die “aanwezig”zijn, zonder geschreeuw of haast.
De wandelaars gaan de weg ten dienste van de Schepper, de Schepping, de Liefde in de Schepping en de Schoonheid van de Schepping. Imponerend, zo ervaar ik het.

Petra Wennekus

Driekoningenvoettocht 2017: Veel Geloof, Hoop en Liefde

De driekoningenvoettocht, een pelgrimsverslag.

We mogen op stap met de drie wijzen uit het oosten. Vanuit ’t Goy volgen we een grote ster, die de gehele weg voor ons uit schijnt, wel nodig in de zware mist. Iedere koning heeft ook nog een eigen ster, een eigen wijsheid, die hem als gids een richting geeft. In de kerk van ’t Goy, onder het genot van nog een staartje kerstbrood bij de kribbe, vertellen ze daar iets over. De eerste wijze verhaalt van de Liefde, “de grootste van de drie”, zegt hij, “zonder deze ben je niets”. Dan vertelt de tweede wijze bevlogen over de Hoop, zijn Hoop, dat wij samen en ieder voor zich vluchtelingen helpen. Vanuit Syrië loopt  pastor George Alkaed mee, ver van zijn familie is hij inmiddels inwoner van Houten geworden. De derde wijze, u raadt het al, draagt de ster van ons geloof. Hij vertrouwt erop, dat wij onderweg met elkaar over ons geloof durven spreken. Met een kleine 100 pelgrims lopen wij via het landgoed Wickenburgh, dwars door Houten naar de Onze Lieve Vrouwekerk, alwaar wij gastvrij worden onthaald. Er is werkelijk van alles in de warme stal tevoorschijn getoverd, zoals prachtige stergebakjes en warme dranken. Verder gaan we weer. Er hebben zich vele nieuwe pelgrims bij ons aangesloten en zo vormen wij een lange stoet door de velden, de ster volgend. Als vanzelf komen mensen tot goede gesprekken over Geloof, over Hoop en over de Liefde. We lopen door Nieuw Wulven, waar een doedelzakspeler het uitdelen van de appeltjes opluistert. Dit ontlokt bij velen complimenten over de organisatie. Voort gaat het weer, achter Fort Vechten langs en over de luchtbrug en dan… staat de ster stil, bij de Barbarakerk in Bunnik. Ook hier worden we omhuld met warme gastvrijheid, er zijn buiten houtvuren en binnen is er lekkere soep met broodjes, dat gaat er wel in na zo’n lange tocht! We sluiten de dag waardig af met een lichtjesviering. We bidden in dankbaarheid, zingen en we plaatsen een lichtje bij de ster, die ons op dat moment het meest bezighoudt. Bijzonder: er werden bij alle drie de sterren vele lichtjes neergezet. Tot besluit werden we met de bussen van Kassing weer netjes naar Houten en ’t Goy teruggebracht. Het was een prachtige dag!

 

een pelgim

 

Charles Verwimp heeft een mooie reportage gemaakt:

Bekijk de inspirerende foto’s van Paul Brand:

https://goo.gl/photos/Lq79eZEAW1rN8CkN8

 

 

We volgden de Sterren…. Weer een prachtige tocht!

Het was weer een prachtige tocht!!!

De weersvoorspellingen werden pas in de loop van de week wat gunstiger. Daarom was het officiële aantal aanmeldingen ietsje lager dan we de laatste jaren gewend waren. Maar natuurlijk werd onze traditie gestand gedaan: het bleef droog en in de middag werden we nog verrast met een bleek zonnetje; prima wandelweer dus. Zoals als die vorige wandeltochten ook prima weer hadden.

De tocht werd voorafgegaan door een startviering waarin de koningen vertelden welke ster zij gekozen hadden om te volgen. Voor die gelegenheid stonden er op de altaartreden drie grote houten sterren, die door mensen van de Krachtfabriek in Houten gemaakt waren. Verbondenheid, Warmhartigheid of Verwondering stond en op te lezen. De Drie Koningen kozen hun ster en vertelden waarom juist die ster voor hun zo belangrijk was.

Met een 100-tal wandelaars gingen we na de koffie met krentenbrood op weg van Schalkwijk naar ’t Goy.

Door de sterren ontstonden er vanzelf gesprekken met de Koningen en die gaven al snel hun ster door om ook anderen te inspireren. Zo ontstonden er vanzelf meer gesprekken. Maar die gingen niet altijd over deze drie onderwerpen. Ik ving flarden van gesprekken op over grote pelgrimstochten, de zin  of onzin van het celibaat of gewoon over de prijzen van een warme maaltijd in sommige  vakantieoorden. Kortom, er heerste een sfeer van gemoedelijkheid en saamhorigheid in de stoet, op weg naar de eerste stopplaats; t Goy.

Waren we in Schalkwijk al royaal voorzien van koffie en een plak krentenbrood; in onze tussenstop werden we verwelkomd met vers gebakken wafels en koffie of chocomel.Het wandeltempo lag vrij hoog, we waren dan ook ruim op tijd in ’t Goy zodat we alle tijd hadden om van de lekkernijen te genieten en het interieur van de kerk in ons op te nemen. Met haar kleine afmetingen heeft de kerk een zeer gemoedelijke sfeer.

De klokken begonnen te luiden; tijd om met het tweede deel van de wandeling te beginnen. Inmiddels had zich een aantal wandelaars; voornamelijk kinderen, aangesloten. Voor hen was er een puzzeltocht aan de hand van foto’s van het tweede traject. De eerste paar kilometers ging over goed geplaveide wegen, maar daarna werd de kwaliteit van de ondergrond toch wat minder. Wie geen goede wandelschoenen had aangetrokken had toch wel last van de drassige bodem en kreeg wel een beetje moeite om het tempo bij te houden, maar meer dan 50 meter raakten zij niet achterop.

Een verrassende onderbreking was het punt waar de “traditionele” appels werden uitgereikt. Hoorden we van afstand al onbekende klanken op ons afkomen, bleken die afkomstig van een doedelzakspeler die dit moment wel een heel bijzondere sfeer gaf. Gesterkt door deze verrassende klanken ging de tocht verder. Eerst nog moeizaam door het natte gras en af en toe wat modder maar weldra werd de ondergrond beter en konden de laatste paar kilometers wat comfortabeler worden afgelegd.

Tegen half vier bereikte het klokgebeier van de Cothense kerk onze oren. Nog even en daar zagen we ze: feestelijke fakkels die ons een warm welkom heetten in de fraai versierde kerk. Ook hier weer een gastvrij onthaal; dit keer met heerlijke soep en goed belegd stokbrood.

 

 

 

 

Na ruim een half uur was het tijd voor de afsluitende lichtjesviering. De drie houten sterren werden voor aan het priesterkoor geplaatst en de wandelaars konden bij de ster waarvan de tekst hem of haar het meest aansprak  een waxinelichtje neerzetten. Na gezang en gebed en de vredeswens werd de collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd was voor Warchild. Als muziek daarbij was gekozen voor het toepasselijke lied  “De speeltuin”, zo mooi gezongen door Marco Borsato.

De viering werd afgesloten met het parochielied, dat ook in de gezamenlijke viering van de acht locaties werd gezongen. Het symboliseerde perfect het onderwerp Verbondenheid; de tekst die op één van de drie sterren stond te lezen. Zo kwam er een eind aan een evenement dat mede dankzij de vele deelnemers als zeer geslaagd mag worden beschouwd.

Volgend jaar gaan we weer op weg, de route is nog niet bekend, maar wel de datum: 8-1-2017. Zet deze vast in je agenda!

Paul Brand heeft weer mooie foto’s gemaakt, bekijk ze in zijn album.

Driekoningenvoettocht 2016: Welke ster volg jij?

dr2016

Zondag 3 januari 2016 vertrekt rond 11.00 uur vanuit Schalkwijk de jaarlijkse Driekoningenvoettocht. Een mooie wandeltocht van ongeveer 15 km lang, zal wederom veel inwoners uit de Krommerijnstreek en omliggende streken in beweging brengen. Om mee te lopen maakt het niet uit of je jong of oud bent; zorgt u wel voor goede wandelschoenen. De wandeling zal dit jaar de locaties Schalkwijk, ’t Goy en uiteindelijk Cothen aan doen. Onderweg wordt de inwendige mens ook niet vergeten, zoals men zal ervaren tijdens de tussenstop in ‘t Goy. Zo biedt deze voettocht voor velen al jaren spontane en gezellige gesprekken of een prettige ontspannen wandeling. Treffend verwoord door een medewandelaar:

Ik liep voor de eerste keer mee, ik vond het geweldig, de ontvangst in de kerken was fantastisch. Het weer werkte ook mee, en als afsluiting de lichtjes en het zingen in de RK kerk te Houten was een bijzondere ervaring.’

Net als vorig jaar is er een startviering dit maal om 9.30 uur in de ‘Heilige Michael’-Kerk te Schalkwijk. De wandeling start direct na de viering om 11.00 uur vanaf het kerkterrein. Via fraaie wandelpaden bereiken we de ‘O.L.V. ten hemelopneming’-kerk in ‘t Goy waar de tussenstop is rond 13.00 uur, om vervolgens naar het eindstation de ‘H.H. Petrus en Paulus’-Kerk te Cothen te lopen. Mocht de totale afstand te groot zijn, dan kan men ook vanaf ’t Goy aanhaken met de tocht. Een bijzondere lichtjesviering sluit deze markante wandeling zo na de feestdagen waardig af.

Wandel ook dit jaar weer sportief mee met de Drie Koningen door de Krommerijnstreek naar het pittoreske Cothen aan de Krommerijn. Tevens biedt dit u de gelegenheid om de RK-Kerken en hun fraaie kerststallen op de route te bewonderen.

Men wordt verzocht met eigen vervoer naar het startpunt te vertrekken. Na afloop van de lichtjesviering wordt u met bussen weer teruggebracht naar het beginpunt in Schalkwijk (met een stop in ‘t Goy mocht u daar gestart zijn).

Wilt u meelopen? Dat kan niet meer, de tocht is inmiddels uitgelopen.

Volgend jaar op 8-1-2017 kunt u meelopen!

 

Driekoningenvoettocht 2015: Steun voor de Iraakse vluchtelingen

In de afsluitende lichtjesviering van de tocht van dit jaar is een speciale collecte gehouden ten behoeve van de Iraakse vluchtelingen. Vluchtelingen die huis en haard hebben moeten verlaten omdat het in hun geboortestreek letterlijk levensgevaarlijk werd.
We hebben het mooie bedrag van €247,31 aan hun kunnen overhandigen.

Hartelijk dank!

Driekoningenvoettocht 4-1-2015: 140 mensen Onderweg in geloof

Status

DSC_0884Honderdtwintig man  hadden zich aangemeld voor de wandeling en daarnaast waren er ook wat “spontane” meelopers.

De kerk zat dan ook aardig vol tijdens de startviering voor de Driekoningenvoettocht die als thema “Onderweg in geloof” mee kreeg. Door de keuze van dit thema moesten de koningen iets te vertellen hebben over een pelgrimstocht die zij ooit ondernomen hadden. Zo kwam het dat Harrie Raaijmakers uit Houten als eerste zijn ervaringen vertelde die hij op zijn bedevaart naar Santiago de Compostella had opgedaan. Na zijn verhaal  en een goed gevulde maag met lekkers dat de vrijwilligers van Werkhoven de wandelaars hadden toebedeeld werd er een aanvang gemaakt met de 15 kilometer lange tocht. Via het mooie Beverweert ging de stoet over een privépad, dat voor deze ene keer was opengesteld, dwars door akkers en weilanden op weg naar Odijk. Daar werden we onder feestelijk klokgelui ontvangen en getrakteerd op warme chocolademelk en koffie met lekkers.

De tweede koning, Evert van der Brink uit Houten, stelde zich voor en vertelde uitgebreid over zijn ervaringen van de groepsreis naar Rome. Daarna werden de lopers uitgeluid voor het tweede deel van de tocht; negen kilometer via Bunnik naar Houten. Toen de stoet Bunnik via de Tureluurweg verliet werd er nog een appeltje voor de dorst uitgedeeld. Een kilometer voor het eind van de tocht was er een onverwachte stop op het Rond in Houten. De koningen werden uitgenodigd om op de tijdelijke ijsbaan te gaan staan voor een mooi kiekje in “het Groentje”. Het duurde daarna nog maar heel even of we hoorden de klokken ons welkom luiden. De Heilige Familieschool tegenover de kerk was het eindpunt van de wandeling. Ook hier hadden vrijwilligers met verse Turkse broodjes,”pelgrimssoep” en allerlei warme drankjes en koekjes van de migranten werkgroep uit Houten  hun best gedaan om de lopers gastvrij en hartelijk te ontvangen. Na zich hieraan te goed gedaan te hebben en even bijgepraat te hebben was het tijd voor het afsluitende gedeelte van de tocht, de lichtjesviering. Tijdens de viering zetten alle lopers een waxinelichtje op het altaar en werden er mooie liederen gezongen. In deze slotviering stelde de derde koning zich voor; Elly de Klein uit Odijk. Als een ware vorst begon zij haar verhaal met een vredeswens en vertelde bevlogen over wat zij zoal meegemaakt had op haar pelgrimstocht naar Lourdes. Het was met de mooie woorden van Meike Hettinga een waardige afsluiting van een prachtige uitstekend verzorgde tocht.

Driekoningenvoettocht 2015: Het wordt een prachtige tocht!

dk2014

Zondag 4 januari 2015 vertrekt rond 11.00 uur vanuit Werkhoven de jaarlijkse Driekoningenvoettocht. Deze fraaie wandeltocht, die een kleine 15 km lang is, zal wederom veel inwoners uit de Krommerijnstreek en omliggende streken aanspreken. Net als voorgaande jaren is de leeftijd geen begrenzing; van jong tot oud kan meelopen. De wandeling zal dit jaar de locaties Werkhoven, Oijk en uiteindelijk Houten aan doen. Onderweg wordt de inwendige mens niet vergeten, zoals men zal ervaren tijdens de tussenstop in Odijk. Maar ook de traditioneel aangeboden frisse versnapering op de route is onderdeel van deze bijzondere wandeling. Zo biedt deze voettocht voor velen al jaren spontane en gezellige gesprekken of een prettige ontspannen wandeling in onze mooie bos en waterrijke omgeving.

Dit maal is de startviering om 9.30 uur in de ‘Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming’-Kerk te Werkhoven. De wandeling start direct na de viering om 11.00 uur vanaf het kerkterrein. Via fraaie wandelpaden bereiken we de ‘H. Nicolaas’-kerk te Odijk waar de tussenstop is rond 13.00 uur, om vervolgens naar het eindstation de ‘Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming’- Kerk te Houten te lopen. Mocht de totale afstand te groot zijn, dan kan men ook vanaf Odijk aanhaken met de tocht. Een bijzondere lichtjesviering  sluit deze traditionele wandeling zo na de feestdagen passend af.

Wandel ook dit jaar weer sportief mee met de Drie Koningen door de Krommerijnstreek naar het historische centrum van Houten. Tevens biedt dit u de gelegenheid om de RK-Kerken op de route te bewonderen.

Eenieder wordt verzocht met eigen vervoer naar het startpunt te vertrekken. Na afloop van de lichtjesviering wordt u met bussen weer teruggebracht naar het beginpunt in Werkhoven (met een stop in Odijk mocht u daar gestart zijn).

Jij loopt toch ook mee? Dat kan niet meer, de tocht is al gelopen…

De nieuwe tocht komt eraan!

Het is nog vroeg, maar de voorbereidingen zijn al in volle gang. Op zondag 4 januari 2015 lopen we de volgende editie van deze inmiddels legendarische tocht. Elk jaar zijn er meer deelnemers. Deze keer lopen we (onder voorbehoud, de planning is nog bezig) van  Werkhoven via Odijk naar Houten. Lees verder op deze site de ervaringen van de vorige jaren.

Vanaf 1 december kun je je weer inschrijven voor deze prachtige wandeltocht in de mooie Kromme Rijnstreek van onze parochie Paus Johannes XXIII.

Jij loopt toch ook mee?